DIAL Project Stratégiai Egyeztetés - 2014. szeptember 17. London

 

DIAL High-level meeting  congress-house-04

2014 elején indult el az EuropeActive (korábban EHFA) irányításával a DIAL Project (Social Diagogue in Active Leisure, azaz Társadalmi Párbeszéd a Szabadidősportban) elnevezésű kezdeményezés. A projekt célja, hogy a fitnesz és szabadidősport ágazaton belül a képzéssel, képesítéssel és azok nemzetközi elfogadottságával, továbbá a foglalkoztatással, és egészségvédelemi, biztonsági szabályzással kapcsolatos hiányosságokat, problémákat és anomáliákat felfedje és ezekre új, nemzeti szintű ajánlásokat és európai szabványokat fogalmazzon meg.

A projekt előkészítő fázisában, 2014 első félévében Európa 7 városában regionális megbeszélések kerültek megszervezésre. A második megbeszélést az MFESZ lebonyolításában április 9-én Budapesten tartották. A kerekasztal beszélgetésről ezen cikkünkben olvashatnak. A regionális előkészítő tárgyalások folyamán világossá vált, hogy az alábbi témakörök igényelnek nagyobb figyelmet, európai szintű együttműködést és szabványokat:

  • Szakképesítés, oktatás és szakképzettségek mobilitása (Qualifications, education and mobility)
  • Szakképzettségek, bizonyítványok elfogadása (Recognition of diplomas)
  • Jövőbeni elvárt kompetenciák (Future skills needs)
  • Egészségügyi és biztonsági előírások/szabványok mind a munkavállalókra, mint az ügyfelekre vonatkozóan (Health and safety – for employees and customers)
  • Minőségügyi szabványok a fitnesz és szabadidőközpontokra, -programszervezőkre vonatkozóan (Quality standards for fitness and outdoor centres)
  • A szabadidősport szektorális képviselete (Representativeness for the active leisure sector)
  • Szektorális kompetencia egyezmények és bizottságok (Sector skills agreements and councils)

A DIAL Project előkészítő munkálatainak záró értekezletét szeptember 17-én tartják Londonban, ahol az MFESZ is képviselni fogja a magyarországi fitnesz és szabadidősport ágazatot. Összesen 20 résztvevő államból közel 60 képviselő érkezik majd az Egyesült Királyság fővárosába, hogy a projekt megvalósítási stratégiájáról egyeztessen.  A cél ,a fenti tematika mentén, egy olyan egyezmény kidolgozása, amely konkrét jövőbeni lépéseket fogalmaz meg a munkáltatók és munkavállalók közötti párbeszéd elősegítésére, adott struktúra meghatározásával.

További tudósításainkat, híreinket a Facebook oldalunkon is figyelemmel követheti.

Amennyiben szeretne aktív résztvevője lenni a hazai fitnesz és szabadidősport szektorális fejlődésének, csatlakozzon hozzánk.