Beszámoló Londonból, a DIAL Project Stratégiai értekezletéről

 

A fitnesz és az outdoor szektor munkaadói oldalának képviseletében 20 Uniós tagállamból 60 résztvevő találkozott a szeptember 17-i londoni megbeszélésen. A meghívottak megismerték a legújabb európai kezdeményezéseket és javaslatokat, melyek az iparágon belüli párbeszédre, a szakmai mobilitásra és képzésre, és az európai szintű szektorális képviselet fejlesztésére, továbbá egy új, a fitnesz és outdoor (együttesen szabadidősport) szektorra fókuszáló, kompetenciákról egyeztető tanács felállítására irányultak. 

 IMG 0152 IMG 0157 

A DIAL Project 2014 év eleji elindítása óta Európa szerte 7 regionális kerekasztal beszélgetés került megszervezésre (Mijoux, Budapest, Brüsszel, Tallin, Köln, Athén és Bukarest városaiban), ahol a vendéglátó és szomszédos országokból találkozhattak a fitnesz és outdoor terület munkáltatói és szolgáltató szervezetei. Összesen 149 fő vett részt ezeken az egyeztetéseken, amelyek során a DIAL projekt vezetői – az EHFA részéről Cliff Collins programigazgató és Herman Smulders, az EC-OE elnöke – megismertették a projekt hátterét és célkitűzéseit. Ezt követően kötetlen beszélgetéseken oszthatták meg a résztvevők tapasztalataikat a saját munkájuk során észlelt hiányosságokról, fejlesztést igénylő pontokról. Az érintett területek főként a munkaviszonyokkal, -szerződésekkel, oktatási és szakképesítési rendszerekkel, egészségügyi és biztonsági előírásokkal voltak kapcsolatosak. (Korábbi beszámolóinkat itt és itt olvashatja.) 10635940 10152738691949776 567696212871299392 n

De vajon tudatában vagyunk a fitnesz szektor tényleges méretének és jelentőségének? Felmértük, hogy a szabadidősporttal milyen jelentős eredményeket érhetünk el mind egészségügyi, mind szociális, mind pedig gazdasági szempontból?  A DIAL Project kiemelkedő szerepének megértéshez érdemes ismerni az alábbi tényeket: 

MISZERINT: a fitnesz a legdinamikusabban fejlődő „sport” ágazat, a tagok számát illetően az egyetlen, amely növekedést produkált az utóbbi években. 

Európa szerte közel 46 millió tagja van, iparági szinten kb. 400.000 főt foglalkoztat és éves forgalma közel 25.2 milliárd Euró.*20140917 121543 másolata *Adatok forrrása: European Health & Fitness Market, Report 2014, EHFA / Deloitte

Tekintettel iparági súlyára, mindenképpen fontos az európai szintű szervezettség, átláthatóság és átjárhatóság.

Az előbbi adatok, a szektorban rejlő lehetőségek, és a jövőbeni kihívások figyelembe vételével a londoni megbeszélésre az EHFA és az EC-OE már kész javaslatokkal érkezett. A képviselők a találkozó végén szavazataikkal támogatták a EHFA és EC-OE jövőbeni stratégiáját, amelynek központi elemei között szerepel, a szakképzés, a mobilitás témaköre, a biztonsági szabályozást illető „bevált/jó gyakorlatok” tovább fejlesztése, illetve hogy a munkavállalói oldal is hangsúlyosabban képviseltethesse magát a párbeszéd során.

Már a Project előkészítő fázisában elengedhetetlen volt a vonatkozó fogalmak pontos meghatározása, úgy mint:

-          szabadidősport,

-          fitnesz,

-          outdoor.

Az eredeti angol nyelvű definíciók végül:

Active leisure is a combination of fitness and outdoor-based activities that are generally unstructured and non-competitive. They promote active, healthy lifestyles through activities, events and exercise. They are commonly provided under the direction of qualified animators or instructors so that the activities are tailored to match the abilities of the participants and meet their needs in an enjoyable and safe way.

The fitness sector uses qualified instructors and trainers to deliver diverse, structured exercise programmes that help people of all ages and abilities to improve their health, muscle and cardiovascular endurance, coordination, balance, agility and flexibility. Fitness programmes also build a feeling of individual wellbeing that establishes and helps to maintain a healthy balance of mind, body and spirit.

The outdoor sector uses outdoor related activities (canoe, rafting, horse riding, … etc.) as the basis of delivery of a recreational or personal development service.  Outdoor providers do not generally offer competitions. The outdoor sector uses qualified animators or instructors to deliver these outdoor activities in a context of fun, recreation, tourism, outdoor learning or engagement with the natural environment.

Az Európai Unió országainak szakképzési rendszerében már 2008 óta elfogadott és bevezetett EQF (Európai Képzési Keret-) rendszer tovább szélesítése fitnesz területen, az outdoor területre vonatkozó képzettségek integrálása, valamint új képesítések meghatározása az ESCO (European Skills Competencies and Occupations) progam keretében még további feladatokat, egyeztetéseket igényel.

Outdoor ágazatban felvetődött egy egységes uniós biztonság-auditor rendszer bevezetésének gondolata, amely ún. bizalmi tanúsítványként funkcionálna, biztosítva a szolgáltatást igénybe vevők számára, hogy az adott szolgáltató megfelel a Uniós biztonsági szabványoknak és alkalmazza is azokat.

20140917 153402 2

 

Magyarország fitnesz szektorát, Dr. Zopcsák László, az MFESZ elnöke és Ligeti Edina, MFESZ titkár, az outdoor szektort pedig Sarló Emese, az Aktív Training Kft ügyvezetője képviselte, akik mind egyet értettek abban, hogy az európai szintű együttműködés a jövőben is fontos, illetve a hazai képzések és szabványok EU-s struktúrákkal való harmonizálása elegendhetetlen (lenne) ahhoz, hogy a magyarországi szolgáltatók és munkavállalók is könnyedén tudjanak az európai szabadidősport piac tagjaivá válni és részesülni annak eredményeiből.  

A londoni értekezlet összességében mérföldkőnek számít a fitnesz és outdoor területeket együttesen jelentő szabadidősport szektor – mind gazdasági, mind foglalkoztatási szempontból – kiemelkedő szerepének elismerésében, figyelembe véve, hogy a szabadidősport négyszer nagyobb iparággá vált napjainkra, mint a hagyományos értelemben vett „sport”. A DIAL Project segítségével pedig a szektor Uniós intézményi képviselete is megvalósulhatott mára.

A DIAL Project londoni érkezletéről készült hivatalos sajtóközleményt itt olvashatják.

Kövessék nyomon a projekt és az ágazat eseményeit Facebook oldalunkon, illetve weboldalunkon. Amennyiben szeretne aktív résztvevője lenni a hazai fitnesz és szabadidősport szektorális fejlődésének, csatlakozzon hozzánk!