A Magyar Fitnesz és Egészségfejlesztési Szövetség részvétele a PAHA (Promoting Physical Actvitity and Health in Ageing) EU által támogatott Projektben


PAHA Logo

A Europe Active társzervezeteivel összefogva együttesen pályázott 2014. januárban a PAHA (Promoting Physical Actvitity and Health in Ageing) projektre. A projekt elbírálása közel 1 évig tartott, de a kitartás meghozta a gyümölcsét, ugyanis a közel 340 pályázóból, a nyertes 40 pályázat közül az egyik a csapaté volt.

 

1st PAHA Partners Meeting 

A PAHA Projectben részt vevő szervezetek képviselőinek első értekezlete Brüsszelben. (2015. január 28-29.)

A projekt kiemelt jelentőséggel bír, hiszen olyan témát dolgoz fel, amely az idősödő korosztály életminőségére kiemelt hatással lesz.

A projekt célja az, hogy kidolgozzon egy olyan sztenderdizált időskori egészségfejlesztési protokollt, amelyet a fitnesztermek beépíthetnek a mindennapi foglalkozásaik közé a speciálisan kiképzett edzőik számára, és amely az alacsony kihasználtságú időszakokban extra foglalkoztatási lehetőséget biztosít. A projektet az Európa Tanács kiemelt figyelemmel kíséri, hiszen a jövő nyugdíjellátásával szorosan összefüggő területet céloz meg.

A projekt azt hivatott bebizonyítani, hogy azon edzésprogramok révén, melyeket a kutatási követeleményeknek megfelelően összeállított szakmai protokollok alapján dolgoztak ki, jelentősen fejleszthetők a szenior korosztály fittségi és egészségügyi indikátorai. A kutatási csoportok 15 főből állnak majd, és a program során országonként 3 különböző fitnesz központban közel ötven 55-65 év közötti időskorú részére biztosítanak ingyenes edzésprogramokat 6 héten keresztül, megfelelő monitorozási eszközökkel, és 3 majd 6 hónapos utánkövetéssel és egyéni foglalkozások során gyűjtik majd az eredményeket.

A projekt vizsgálja továbbá azt is, hogy a csoportokban milyen maradandó magatartás változást idéz majd elő a programban való résztvétel.

A program 8 országban (Görögország, Magyarország, Németország, Portugália, Írország, Anglia, Spanyolország és Finnország) fog megvalósulni, ezáltal átfogó keresztmetszetet biztosítva Európa időskorú lakosságának aktuális edzettségi állapotát illetően, illetve a kutatási időszakban kapott eredmények tekintetében. A projekt kiemelt célja az öregedő Európa lakosságának egészségi állapotának fejlesztése, ugyanis az elkövetkező 50 évben a 65 év felettiek száma megduplázódik, jelentős gazdasági és társadalmi terhet róva az a tagországok egészségügyi és társadalombiztosítási rendszereire. A projektben résztvevő szeniorok kiválasztásánál fontos szempont, hogy korábban teljesen inaktívak legyenek a testmozgás és szabadidősport területén. A kutatási csoport nembeli összetétele férfiak s nők vegyesen, hiszen a cél az, hogy mindkét nem egyenlő arányban képviseltesse magát.

Magyarország különösen érintett a témában, ugyanis a 45 év feletti lakosság egészségügyi indikátorszámai jelentősen elmaradnak az EU tagállamok átlagától. A mozgásszegény életmódból adódó degeneratív betegségek az ország szinte minden második 45 év feletti lakosát érintik. A nyugdíjkorhatár fokozatos emelésével, a munkaévek növekedésével, fontos megőrizni és fenntartani a munkavégző képességünket a rendelkezésre álló, olcsón elérhető hatékony módszerek segítségével, melynek az első jelentős lépése az egészségtudatos, prevención alapuló aktív életmód.

A projekt célja, hogy egy olyan átfogó, „kulcsrakész” programot és edzésmódszert dolgozzon ki, amely könnyedén alkalmazható minden fitnesztermi környezetben, biztonságos, a kliensek által könnyen elvégezhető gyakorlatokat tartalmaz, mindamellett tartós változást hoz a programban résztvevők számára az egészségükkel kapcsolatos preventív célú tevékenységek vonatkozásában.

A program 2015. január 1.-én indult és 18 hónapon keresztül tart.

Kövesse figyelemmel weboldalunkon az MFESZ programjait és a PAHA Project eredményeit!

mfesz logo final RGB HU-02PAHA Logo EC Logo

 

 

PAHA Projekt

PAHA Projekt tájékoztató

pdfSzórólap