PAHA meeting Budapest beszámoló

PAHA projekt nemzetközi értekezlet 2015. június 30-július 1. Budapest

Rendkívül eredményesen zárult a EuropeActive által vezetett és az Európa Tanács részfinanszírozásával, 2015. januárban elindított PAHA Projekt (lsd előző cikkünket) 2 napos, budapesti értekezlete.

DSC 0483 DSC 0484

Június 30-án és július 1-én tartott technikai megbeszélést a projektben részt vevő 8 ország szakmai képviselője. Főbb témák voltak a kutatási programokat lebonyolító személyi edzők tananyagának, illetve a kutatás gyakorlati és formai követelményeinek véglegesítése, de a képviselők ötleteket cseréltek arról is, hogyan, milyen promóciós eszközökkel segítik saját országukban a projekt népszerűsítését, terjesztését. Görögország, például, rendkívül inspiráló eredményekről számolt be, konferenciát, illetve menedzser-fórumokat szerveztek, szakértői tanácsot állítottak fel, a projekt promóciójához neves görög olimpikonokat nyertek meg, illetve a lakosság felé televízió interjúk és fitnesztermekben rendezett 2,5 órás ingyenes programok segítségével juttatták el az üzenetet. Finnországban eddig csupán a kutatási szakaszban részt vevő sportközpontok hirdették meg – saját kommunikációs csatornáikon - a projekthez való csatlakozás lehetőségét, mégis több száz jelentkezőből választhattak.

A projektet gyakorlatban lebonyolító személyi edzők egy igen fejlett e-learning platformon kapják meg az összes szükséges tananyagot, tölthetik ki a modulteszteket, illetve egymás között chat-fórum segítségével tarthatják a kapcsolatot, kérdezhetnek, egyeztethetnek a tananyaggal kapcsolatban, de akár ötletbörzét is indíthatnak, tapasztalatot cserélhetnek 1-1 kutatási csoport eredményeit illetően.

A PAHA (azaz az Időskori Fizikai Aktivitás és Egészséges Életmód Fejlesztése elnevezésű) projekt célja, hogy az idősödő korosztálynál egy attitűdváltozást elérve rendszeres fizikai aktivitásra ösztönözze őket. A projekt kutatási fázisa ősszel indul, közel 150 önkéntes bevonásával.

A projekt ezen szakaszában 9 csoportban 15-15 fő, jelenleg inaktív (vagyis akik a hetente max. 150 percet töltenek aktív mozgással) 55-65 év közötti férfit és nőt várnak, akik nyitottak teljesíteni egy 6 hetes időtartamra szóló programot személyi edző folyamatos felügyelete mellett és további 5 hónap időtartamban 2 alkalommal tudnak részt venni a kontroll méréseken.

Pontos részletek és a jelentkezési lehetőség hamarosan megnyílik weboldalunkon is.

További hírek és aktuálitások az MFESZ Facebook oldalán is. 

PAHA Projekt

PAHA Projekt tájékoztató

pdfSzórólap