A két esemény A felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése című, az Európai Unió ESZA-alapja és a Magyar Állam által finanszírozott EFOP projekt keretében valósult meg.

A szerződött támogatás összege: 249 503 000 Ft
A támogatás mértéke: 100%

A Magyar Fitnesz és Egészségfejlesztési Szövetség részvétele a PAHA (Promoting Physical Actvitity and Health in Ageing) EU által támogatott Projektben

Europe Active társszervezeteivel összefogva együttesen pályázott 2014. januárban a PAHA (Promoting Physical Actvitity and Health in Ageing) projektre. A projekt elbírálása közel 1 évig tartott, de a kitartás meghozta a gyümölcsét, ugyanis a közel 340 pályázóból, a nyertes 40 pályázat közül az egyik a csapaté volt.

A projekt kiemelt jelentőséggel bír, hiszen olyan témát dolgoz fel, amely az idősödő korosztály életminőségére kiemelt hatással lesz.


A projekt célja az, hogy kidolgozzon egy olyan sztenderdizált időskori egészségfejlesztési protokollt, amelyet a fitnesztermek beépíthetnek a mindennapi foglalkozásaik közé a speciálisan kiképzett edzőik számára, és amely az alacsony kihasználtságú időszakokban extra foglalkoztatási lehetőséget biztosít. A projektet az Európa Tanács kiemelt figyelemmel kíséri, hiszen a jövő nyugdíjellátásával szorosan összefüggő területet céloz meg.

A projekt azt hivatott bebizonyítani, hogy azon edzésprogramok révén, melyeket a kutatási követeleményeknek megfelelően összeállított szakmai protokollok alapján dolgoztak ki, jelentősen fejleszthetők a szenior korosztály fittségi és egészségügyi indikátorai. A kutatási csoportok 15 főből állnak majd, és a program során országonként 3 különböző fitnesz központban közel ötven 55-65 év közötti időskorú részére biztosítanak ingyenes edzésprogramokat 6 héten keresztül, megfelelő monitorozási eszközökkel, és 3 majd 6 hónapos utánkövetéssel és egyéni foglalkozások során gyűjtik majd az eredményeket.

A projekt vizsgálja továbbá azt is, hogy a csoportokban milyen maradandó magatartás változást idéz majd elő a programban való résztvétel.

A program 8 országban (Görögország, Magyarország, Németország, Portugália, Írország, Anglia, Spanyolország és Finnország) fog megvalósulni, ezáltal átfogó keresztmetszetet biztosítva Európa időskorú lakosságának aktuális edzettségi állapotát illetően, illetve a kutatási időszakban kapott eredmények tekintetében. A projekt kiemelt célja az öregedő Európa lakosságának egészségi állapotának fejlesztése, ugyanis az elkövetkező 50 évben a 65 év felettiek száma megduplázódik, jelentős gazdasági és társadalmi terhet róva az a tagországok egészségügyi és társadalombiztosítási rendszereire. A projektben résztvevő szeniorok kiválasztásánál fontos szempont, hogy korábban teljesen inaktívak legyenek a testmozgás és szabadidősport területén. A kutatási csoport nembeli összetétele férfiak s nők vegyesen, hiszen a cél az, hogy mindkét nem egyenlő arányban képviseltesse magát.

Magyarország különösen érintett a témában, ugyanis a 45 év feletti lakosság egészségügyi indikátorszámai jelentősen elmaradnak az EU tagállamok átlagától. A mozgásszegény életmódból adódó degeneratív betegségek az ország szinte minden második 45 év feletti lakosát érintik. A nyugdíjkorhatár fokozatos emelésével, a munkaévek növekedésével, fontos megőrizni és fenntartani a munkavégző képességünket a rendelkezésre álló, olcsón elérhető hatékony módszerek segítségével, melynek az első jelentős lépése az egészségtudatos, prevención alapuló aktív életmód.

A projekt célja, hogy egy olyan átfogó, „kulcsrakész” programot és edzésmódszert dolgozzon ki, amely könnyedén alkalmazható minden fitnesztermi környezetben, biztonságos, a kliensek által könnyen elvégezhető gyakorlatokat tartalmaz, mindamellett tartós változást hoz a programban résztvevők számára az egészségükkel kapcsolatos preventív célú tevékenységek vonatkozásában.

A program 2015. január 1.-én indult és 18 hónapon keresztül tartott.

logo_white.png

A Magyar Fitnesz és Egészségfejlesztési Szövetséget (nyílvántartási szám: 13-02-0002953) a hazai fitnesz ipar fellendítésére hoztuk létre. 

Kövess minket

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, értesülj elsőkézből a friss hírekről, információkról!

Copyright © 2020 Magyar Fitnesz és Egészségfejlesztési Szövetség

Weboldal: incluDesign.hu

+36 20 803 5790
2600 Vác, Zrínyi Miklós utca 39/b.